Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia militează pentru introducerea votului prin corespondenţă în România. Cristian Pârvulescu spune la RFI că acest gen de vot ar putea elimina anumite suspiciuni legate de secţiile speciale. În aceste secţii a votat aproape o jumătate de milion de oameni, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ. Cele mai multe voturi s-au înregistrat în judeţul Ilfov.
Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia militează pentru introducerea votului prin corespondenţă în România. Cristian Pârvulescu (audio) spune la RFI că acest gen de vot ar putea elimina anumite suspiciuni legate de secţiile speciale. În aceste secţii a votat aproape o jumătate de milion de oameni, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ. Cele mai multe voturi s-au înregistrat în judeţul Ilfov.
"În orice ţară normală din lume se votează doar la domiciliu, iar pentru cei care nu sunt la domiciliu există două alternative : alternativa franceză, spre exemplu, votul prin procură sau alternativa italiană sau americană, votul prin corespondenţă. Votul în orice secţie din ţară, inclusiv pe baza unui voucher electoral nu se practică decât aici, în zona aceasta din estul Europei. Deci dacă mă întrebaţi, eu cred că votul prin corespondenţă ar fi o foarte bună soluţie, astfel încât cei care lipsesc de acasă să poată vota şi pentru turul întâi şi pentru turul doi. E o mică problemă cu corespondenţa pentru turul doi, din cauza timpului scurt dintre turul întâi şi turul doi şi data anunţării oficiale a rezultatelor. De asta, de exemplu, francezii au votul prin procură : las unui membru al familiei pentru că lipsesc de acasă să voteze în locul meu", explică politologul Cristian Pârvulescu, în dialog cu Magda Prelipceanu şi Dragoş Ghiţulete.
"Nu există o soluţie ideală, dar sunt convins că secţiile speciale