Liberalii se pregatesc sa semneze a treia colaborare cu PSD. Strutocamila ideologica arata la fel de straniu ca fostul PUR al lui Dan Voiculescu, autoproclamat social-liberal. Crin Antonescu a decretat ca Traian Basescu nu-i de dreapta dar, surpriza, el insusi a virat cu toata puterea spre stanga. Mircea Geoana l-a intampinat cu bucurie si cu sloganul unei majoritati social-liberale, bizareria lui Voiculescu. Haosul ideologic aparent n-are, in realitate, de-a face cu doctrina. Ei, liberalii, continua politica personala a unui singur om: Dinu Patriciu.
In cazul omului de afaceri, dorinta de razbunare pentru noaptea din 26 mai 2005, cand a numarat gandacii din celula arestului, depaseste in acest moment orice calcule de ordin economic sau politic. La randul ei, Alianta Anti simte ca, strangand acum randurile, are o sansa sa-l bata pe Traian Basescu in turul II. In logica lui Patriciu se afla si Vantu si Voiculescu, debransati brutal de la resursele publice si alergati patru ani de procurori sau fisc. Sub ei se insira o lunga lista de lideri PSD si PNL cercetati penal, teama de justitie fiind cel mai puternic liant care sudeaza acum cele doua partide, aparent despartite ideologic. Le mai leaga si o viziune aproape identica in ce priveste politica energetica a Romaniei, o chestiune poate esentiala si cu interese la fel de motivante pentru ambele partide.
Extrem de previzibil anuntul lui Crin Antonescu, care a exclus precipitat orice negociere cu Traian Basescu. Pentru un partid aflat intr-o pozitie de negociator dur intre doi candidati cu forte relativ egale, graba sa ar fi de neinteles daca am vorbi de un partid liber si cu adevarat liberal. Insa Antonescu, cu Patriciu in spate, a incetat sa fie si liber si liberal.
Orice politician pragmatic si-ar fi exploatat cu cinism pozitia de jucator si s-ar fi straduit sa obtina maxim de avantaje de