Legislaţia incompletă blochează certificarea eficienţei energetice a locuinţelor, obligatorie din 2010 la vânzarea caselor. Soluţia: un ordin ministerial de derogare şi accelerarea reabilitării termice. Văzut ca o şansă pentru reducerea costurilor de întreţinere, dar şi pentru firmele de construcţii intrate adânc în criză de bani şi lucrări, Programul de reabilitare termică bate pasul pe loc, deşi este impus de normele Uniunii Europene. Ministerul Dezvoltării a tă
Legislaţia incompletă blochează certificarea eficienţei energetice a locuinţelor, obligatorie din 2010 la vânzarea caselor. Soluţia: un ordin ministerial de derogare şi accelerarea reabilitării termice.
Văzut ca o şansă pentru reducerea costurilor de întreţinere, dar şi pentru firmele de construcţii intrate adânc în criză de bani şi lucrări, Programul de reabilitare termică bate pasul pe loc, deşi este impus de normele Uniunii Europene.
Ministerul Dezvoltării a tăiat la jumătate suma alocată reabilitării, acum în valoare de circa 300 milioane de lei. Estimările reprezentanţilor instituţiei mizează pe 25.000 de apartamente modernizate până la sfârşitul anului, anunţul iniţial fiind de 43.000. În plus, Legea nr. 372/2005 aruncă încă un văl de ceaţă peste piaţa imobiliară. Potrivit acesteia, proprietarii de apartamente care nu deţin certificate de eficienţă energetică nu le vor mai putea tranzacţiona după 1 ianuarie 2010, efectele putând fi devastatoare pentru un segment în care tranzacţiile sunt sub jumătate în comparaţie cu anul trecut.
Bineînţeles, însă, că lucrurile nu stau chiar aşa. „Nu se va întâmpla aşa ceva. Piaţa nu va fi blocată. Este de aşteptat ca Guvernul să reacţioneze măcar în ianuarie, iar cel mai simplu este prin intermediul unui ordin al ministrului de atunci, care să ofere o derogare de şase luni sau un an pentru intrarea în normalitate“, explică Emilia-Cerna Ml