Criza nu a ajuns şi în cămările românilor, aceştia continuând să-şi păstreze obiceiurile culinare şi să îşi prepare tot felul de conserve specifice sezonului toamnă-iarnă.
Preferate au rămas murăturile, peste 80% dintre gospodine declarând, în cadrul unui studiu realizat de GfK România, că recurg la obiceiul conservării acestora.
Nici gemurile, dulceţurile sau compoturile nu lipsesc din lista de pregătiri de toamnă, jumătate dintre persoanele chestionate spunând că preferă să congeleze legume proaspete şi să prepare compoturi. Cu toate acestea, fructele congelate continuă să fie printre cele mai puţin obişnuite obiceiuri culinare ale românilor.
Mai puţine conserve
Din cauza crizei financiare, puterea de cumpărare a scăzut, efect care se resimte şi la cantităţile de legume şi fructe pe care românii le conservă pentru iarnă. Astfel, două treimi dintre participanţii la studiu au spus că nu renunţă la alimentele semipreparate sau conservate, însă au redus din cantităţi, în timp ce numai una din zece gospodine îşi permite să conserve mai mult decât anul trecut.
Familiile „tradiţionale” pun murături
Studiul GfK arată, de asemenea, că obiceiul alimentelor conservate în casă a rămas mai ales în rândul persoanelor trecute de prima tinereţe, cu vârste de peste 50 de ani cu studii medii şi cu venituri de sub 400 de lei.
În schimb, persoanele cu facultate sau studii postuniversitare declară ca obişnuiesc mai puţin să folosească metodele de conservare, iar familiile cu venituri lunare mai mari de 1500 de lei aleg ca, pentru iarnă, să îşi congeleze legumele sau fructele.
Bucureştenii conservă mai puţin fructe şi legume, spre deosebire de cele olteni, care preferă gemurile, dulceaţa şi compotul, sau bănţeni, care optează mai mult pentru fructe congelate. Conservarea legumelor la bor