Adancimile marilor si oceanelor planetei reprezinta o lume plina de viata si culoare ce gazduieste mii de specii de vietuitoare care nu au vazut niciodata lumina zilei.
Cercetatorii au reusit sa identifice in ultimul deceniu 17.650 de noi specii de vietuitoare subacvatice, cu ajutorul camerelor de luat vederi scufundate la adancimi de peste 200 de metri, al sonarelor si al altor tehnologii de ultima generatie, potrivit Live Science.
Ciudata menajerie subacvatica include crustacee si specii gelatinoase care reusesc cumva sa traiasca intr-o lume intunecoasa si rece, la adancimi de pana la 5 kilometri.
Cele mai multe creaturi ale adancurilor se hranesc cu "firmiturile" cazute din straturile mai putin adanci ale apei, in timp ce altele consuma sulf si metan, bacterii sau alte "delicatese" ale lumii in care lumina nu ajunge niciodata iar oxigenul este si el extrem de rar.
Oamenii de stiinta au reusit sa inventarieze in ultimul deceniu 17.650 de noi specii ce traiesc la adancimi mai mari de 200 de metri, iar 5.722 dintre acestea reusesc sa traiasca chiar la adancimi mai mari de 1.000 de metri.
La adancimea de 2.750 de metri, de exemplu, in Golful Mexic, cercetatorii au descoperit acest castravete de mare transparent, numit Enypniastes, care se deplaseaza cu ajutorul micilor sale tentacule cu o viteza mai mica de 2 centimetri pe minut, hranindu-se in permanenta cu mineralele microscopice din apa.
Acest crustaceu minuscul, din subclasa copepodelor, traieste in abisul Oceanului Atlantic, unde lumina soarelui nu ajunge niciodata.
Desi pare greu de crezut, ciudata creatura din imagine este un peste numit Neocyema, unul din cele cinci exemplare descoperite pana acum.
Creatura din imagine face parte dintr-o noua specie, a caracatitelor dumbo, numite