"Suntem convinşi că, şi dacă era literaturii a trecut, nevoia de literatură a rămas" este o frază care face parte din programul cu care criticul literar Nicolae Manolescu a candidat pentru un nou mandat în fruntea Uniunii Scriitorilor din România (USR). El a fost reales, astăzi, cu 174 de voturi, din 344, în urma întrunirii Conferinţei Naţionale a USR. Trei voturi au fost în alb. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Pentru această poziţie au mai candidat şi scriitorii Ştefan Agopian, Dan Mircea Cipariu, Nicolae Breban şi Constantin Stan. Votul de astăzi, din cadrul conferinţei USR a decis ca prelungirea cu încă patru ani a mandatului deţinut de Manolescu.
Diferenţa dintre preşedintele reconfirmat şi al doilea clasat, Nicolae Breban, a fost de aproape 100 de voturi.
Manolescu a reuşit să convingă prin programul său prin care intenţionează să redefinească raporturile Uniunii Scriitorilor cu statul român şi combaterea marginalizării literaturii şi a lecturii pe plan social.
"Chiar dacă legea nu ne permite în cadrul USR un organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor, promitem să găsim alte pârghii pentru o mai eficientă protecţie a drepturilor scriitorilor. (...)Principala provocare este aceea rezultată din tendinţa de marginalizare a literaturii şi a lecturii pe plan social. Am amintit la început de ea. Dorind să implicăm până la capăt statul în viaţa USR, nu putem să ignorăm consecinţele marginalizării în scăderea interesului autorităţilor", se arată în programul lui Nicolae Manolescu.
Controverse la nivel înalt
Uniunea Scriitorilor din România a avut venituri de peste 4,9 milioane de lei în 2009, scrie capital.ro, conform raportului asupra veniturilor şi cheltuielilor instituţiei prezentat de Varujan Vosganian în cadrul Conferinţei Naţionale a Uniunii.
Vosganian a declarat că a fos