Pasajul Englez şi Pasajul Victoriei, altădată locurile preferate de protipendada interbelică a Bucureştiului, zac acum în paragină. Străzile înguste sunt acum pline de gunoaie, gropi şi gherete părăsite. Turiştii admiră arhitectura, iar locatarii din zonă se plâng de condiţiile mizere în care trăiesc.
Intrarea în Pasajul Englez, vechi de la sfârşitul secolului al XIX-lea, este mascată de gunoaie, iar pereţii îngălbeniţi şi scorojiţi de vreme adăpostesc la parter diverse magazine insalubre. Mai mult, unii dintre chiriaşi au scos mobila veche în stradă, iar mirosul este de nesuportat.
Turiştii vin şi admiră arhitectura, dar nu pot ignora mizeria. „Are o arhitectură interesantă, dar ar trebui curăţat şi îngrijit“, spune Anders Forebal, un turist norvegian.
Numele acestui pasaj pietonal vine de la „Hotelul English“, ridicat aici la 1885 pentru a înlesni trecerea pietonilor dinspre Academiei către Calea Victoriei. Între cele două războaie, camerele hotelului au fost transformate în bordel, iar unul dintre vizitatorii celebri a fost regele Carol al II-lea.
„Putea să fie mult mai frumos. Acum e înspăimântător“, a spus Ricky, o turistă din Israel, care locuieşte în zonă de trei ani.
Pasajul Victoriei, istorie lăsată în paragină
Spre Cercul Militar, tot pe Calea Victoriei se află un alt pasaj încărcat de istorie, dar care e lăsat să zacă în paragină. Cei care vor să ajungă la magazine de bijuterii, puburile şi cluburile de pe această arteră care era una dintre cele mai cochete acum jumătate de secol sunt nevoiţi să facă slalom printre gunoaie.
În plus, locuitorii spun că în anotimpul ploios oamenii sunt nevoiţi să poarte cizme pentru a trece. „Trebuie să-ţi iei barca când plouă, pentru că după Revoluţie au astupat gurile de scurgere“, spune Traian Şerban, unul dintre primii locuitori de aici.
De fel