Ministerul de Finanţe a lansat o nouă emisiune de titluri de stat, cu scadenţă pe termen mai lung -de un an. Suma solicitată a fost de un miliard de lei, însă cea pe care s-a bătut palma cu băncile- de doar 304,2 milioane de lei. Nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-a adjudecat oferta a fost de 10%. În condiţiile în care băncile au depus oferte de 1,7 miliarde de euro, explicaţia pentru acceptarea a mai puţin de 18% din acestă sumă vine de la randamentele
Ministerul de Finanţe a lansat o nouă emisiune de titluri de stat, cu scadenţă pe termen mai lung -de un an. Suma solicitată a fost de un miliard de lei, însă cea pe care s-a bătut palma cu băncile- de doar 304,2 milioane de lei. Nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-a adjudecat oferta a fost de 10%.
În condiţiile în care băncile au depus oferte de 1,7 miliarde de euro, explicaţia pentru acceptarea a mai puţin de 18% din acestă sumă vine de la randamentele ridicate solicitate de bănci: Ministerul Finanţelor a respins ofertele cu dobânzi de peste 10%.
Valoarea titlurilor de stat vândute de la începutul anului se ridică la 59,76 miliarde lei, suma împrumutată fiind de circa şapte ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa 8,5 miliarde de lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de aproape cinci ori.
În cursul acestei săptămâni, Finanţele vor organiza şi o licitaţie care are drept obiect vânzarea de titluri de stat în valută, prin care statul speră să atragă 500 de milioane de euro. Statul încearcă astfel să profite de surplusul de lichiditate de pe piaţă după ce BNR a decis reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută pe termen lung şi să compenseze pentru lipsa banilor ce ar fi trebuit să in