Taxele si impozitele nu se platesc foarte usor, in Romania, potrivit unui raport al Bancii Mondiale si PricewaterhouseCoopers.
Astfel, Romania se afla pe locul 149 din 183 de economii analizate din punctul de vedere al usurintei platii impozitelor, taxelor si contributiilor, in scadere fata de raportul de anul trecut, cand se afla pe locul 146, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
"Romania sta mai bine decat media europeana in ceea ce priveste numarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor legislatiei fiscale, 202 ore anual, fata de media europeana de 232 de ore.
Din pacate insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte mare de plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursul unui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare parte contributii sociale, ceea ce claseaza Romania din aceasta perspectiva pe locul 182 din 183 de economii analizate", a spus Peter de Ruiter, partner, tax and legal services leader in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.
La nivel global, in cazul unei companii standard, se platesc, in medie, 31 de taxe, pe parcursul unui an, ceea ce inseamna ca, in Romania, se efectueaza de aproape patru ori mai multe plati de impozite, taxe si contributii.
Companiile din Romania sunt nevoite sa plateasca patru tipuri de taxe pe profit, 84 de tipuri de taxe pentru forta de munca si inca alte 25 de tipuri de taxe.
In cadrul Uniunii Europene, Romania se afla pe penultimul loc, adica 26 din 27, ultima pozitie fiind ocupata de Polonia. Aceasta din urma se afla pe locul 151 in clasamentul general al usurintei pentru plata impozitelor, taxelor si contributiilor.
Pentru realizarea raportului s-au luat in calcul numarul de ore necesare anual pentru plata taxelor, numarul de plati ce trebuie facute anual si ponderea taxelor in profitul companiil