Romanii conserva cel mai mult muraturile (peste 80% din gospodine), iar gemurile, dulceata si legumele la borcan sunt modalitati de conservare folosite de aproximativ 2 treimi dintre acestea. Numai jumatate dintre cei chestionati obisnuiesc sa faca compoturi si sa congeleze legume pentru iarna, in timp ce fructele congelate nu reprezinta o modalitate de conservare populara.
GfK Romania a analizat in luna octombrie in studiul Omnibus obiceiurile de conservare ale romanilor. Rezultatele cercetarii arata ca, in cea mai mare masura, criza nu a influentat obiceiurile de pregatire a camarii pentru iarna, anul acesta neinregistrandu-se schimbari majore comparativ cu 2008.
Doua treimi din gospodine declara ca au conservat sau vor conserva mai putine legume sau fructe decat anul trecut, principalele motive pentru aceasta scadere fiind cele de ordin financiar. Numai 1 din 10 gospodine conserva mai mult anul acesta in principal pentru ca prefera metoda traditionala de conservare.
In ceea ce priveste varsta, persoanele care folosesc cel mai intens metodele de conservare atat in 2008 cat si in 2009 sunt cele de varsta ceva mai inaintata (50-59 ani) in timp ce mai multe persoane tinere - cu varsta cuprinsa intre 20-29 ani - declara ca nu obisnuiesc sa conserve alimente. In acelasi timp insa, mai multe persoane peste 60 de ani pun conserve mai putin decat anul trecut, in principal din cauza costurilor dar si din motive de sanatate.
Numarul membrilor familiei influenteaza si el tipurile de legume si frcte preparate pentru iarna in propria bucatarie. Daca muraturile si gemul sau dulceata se conserva mai mult in gospodariile formate din mai multe persoane, legumele congelate sunt folosite mai putin in gospodariile formate dintr-o singura persoana. Gemul, dulceata si compotul se pun la conservat mai mult in gospodariile cu doi sau mai m