După ce au marcat profituri de 50% în 2009, fondurile se retrag de pe pieţele estice. Datoriile şi deficitele bugetare prelungesc criza economică în est, în timp ce statele occidentale au trecut deja pe creştere.
Europa de Est, care a asigurat de la începutul anului randamente de 50% pe pieţele de capital şi valutare, începe să fie ocolită de investitori, ca urmare a creşterii puternice a gradului de îndatorare.
Monedele din regiune îşi încheie perioada de creştere, în special faţă de dolarul SUA.
Forintul a avut cea mai slabă performanţă în ultima lună din cele 26 valute ale pieţelor emergente, iar Slovacia, Polonia, Bulgaria şi Cehia sunt primele şapte state care au înregistrat cele mai rapide creşteri ale riscurilor de creditare, conform unei analize efectuate de Bloomberg.
Investitorii au subestimat potenţialul de scădere al pieţelor de capital, explică analiştii bursieri.
Datorii în creştere
„Economia mondială îşi revine, însă Europa de Est trebuie să se lupte cu volumele mari ale datoriilor, inclusiv datorii externe, ceea ce va cauza o întârziere a reluării creşterii economice", spune Tim Haff, specialist în pieţe emergente la Allianz SE.
Majorarea deficitelor bugetare a forţat Polonia şi Letonia să amâne momentul adoptării euro. România şi Ungaria s-au văzut nevoite să recurgă la diminuări drastice a cheltuielilor bugetare pentru a respecta angajamentele accesarea creditelor de câte 20 de miliarde de euro, fiecare.
Comisia Europeană a prognozat majorarea datoriei publice din Ungaria la 75% din PIB, iar cea a Poloniei va avansa la 61% până în 2011. De asemenea deficitele publice vor urca anul viitor la 12,3% în Letonia şi la 7,5% din PIB în Polonia.
Dacă între anii 2002 - 2008, fluxurile de capital străin se ridicau la 8% din PIB, ceea ce a alimentat boomul creditelor, acestea se vor reduce drastic în p