Municipalitatea dă cel puţin 1,5 milioane de € pentru a afla procentul de ocupare din cimitire. În 2012, vom avea o bază de date digita. Sursa: EVZ
Bucureştiul a intrat în „anul recensământurilor”. După ce şefii Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei au anunţat că vor să numere, bucată cu bucată, pomii Capitalei şi, metru cu metru, suprafeţele de spaţiu verde din oraş (contract pentru care s-a alocat o sumă totală de 2,2 milioane de euro), acum şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) a decis să a loce bani pentru „recensământul” locurilor de veci, fie acestea ocupate sau libere. De ce? Pentru că autorităţile nu ştiu nici câte „parcele” au în administrare, nici gradul de ocupare al cimitirelor.
Până se va termina numărătoarea, însă, pe „piaţa neagră” continuă să se vândă/cumpere locuri de veci cu sume de zeci de ori mai mari decât prevede legea, în funcţie de cât de bine este cotat cimitirul.
Asta, chiar dacă mormintele pot deveni „proprietate privată” doar cu condiţia ca locul respectiv să fi fost concesionat, în prealabil, cel puţin şapte ani, către aceeaşi persoană.
Bonus pentru morminte
Aşadar, Administraţia Cimitirelor - aflată în „parohia” lui Sorin Oprescu, intenţionează să angajeze o firmă care să ne numere mormintele, să le cartografieze şi să facă o bază de date digitală cu locurile de veci existente. Totul, în schimbul unei sume de minimum 1,5 milioane de euro.
Suma va creşte în funcţie de numărul de morminte „descoperite” în plus faţă de cele de care ştie ACCU că ar exista în prezent - 221.653, potrivit anunţului de licitaţie publicat de Administraţie.
În cazul în care firma angajată va număra cel puţin 11.082 de locuri de veci în plus, adică 5% din totalul oficial, aceasta va primi un „bonus” financiar. Potrivit mai-marilor municipalit