Companiile au creat "celule de criza" pentru a gestiona potentiale cazuri de imbolnavire cu noul virus gripal, medicii sunt asaltati de pacienti pentru consultatii, iar numarul concediilor medicale a crescut cu mai bine de 20%, in conditiile in care angajatii profita de cea mai mica raceala pentru a sta acasa. Sunt pregatite companiile pentru o situatie de criza care ar putea imobiliza forta de munca?
"Adevarul este ca se forteaza nota pentru concedii medicale in ultima perioada, pe seama noii gripe. Insa noi nu dam concediu pentru o viroza obisnuita decat in cazul in care pacientul se simte foarte rau", sustine Bogdanka Militescu, directorul medical al Centrului Medical Unirea (CMU).
Insa angajatii care profita de panica generata de gripa noua pentru a sta acasa au si motive sa o faca. In cadrul cabinetului lui Mihnea Dragomir, un medic de familie din Bucuresti, numarul pacientilor care si-au luat concedii medicale pe motivul gripei a crescut cu peste 20% fata de perioada similara din 2008.
"Nu-mi dau seama daca angajatii profita de aceasta perioada pentru a sta acasa sau daca sunt foarte speriati. Cred ca exista o panica mai mare si in randul angajatorilor: daca in anii trecuti ei erau cei mai reticenti in ceea ce priveste acordarea de concedii medicale angajatilor, acum ii trimit acasa la cele mai mici simptome", spune Dragomir, care are o baza de 1.300 de pacienti. Anul acesta, un numar de 18 pacienti ai cabinetului sau si-au luat concedii medicale pe motiv de gripa sau viroza, iar numai un singur caz a fost de gripa porcina.
Peste 1.500 de cazuri de gripa cu virusul A(H1N1) au fost depistate in ultima perioada, iar posibilitatea extinderii epidemiei ii inspaimanta pe angajatori.
Angajatorii se pregatesc pentru "worst case scenario"
Experientele de acum cativa ani i-au fortat pe angajatori sa se intrebe daca au nevoie de