Ierarhia stabilită de sondajele anterioare pentru turul I, Băsescu, Geoană, Antonescu, se confirmă în exit poll-urile INSOMAR şi CCSB. Conform primului institut, procentele celor trei sunt 32,8%-31,7%-21,8%. Al doilea menţionează 34,1%-30,9%-22,1%. Referendumul pentru unicameral pare a se fi decis şi el în favoarea ideii de "300". Consecinţe: după ce preşedintele va fi cunoscut, riscăm să avem o prelungire a crizei guvernamentale. Este însă numai unul din scenarii.
Conform Biroului Electoral Centra, 50,16% dintre românii cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea pentru referendum până la ora 21.00, iar INSOMAR dă un procent de aprobare a unicameralului şi reducerii la sub 300 de parlamentari de peste 76%.
În linii mari, raportul e dintre rezultatele candidaţilor este asemănător cu cel din cercetările cantitative. Faţă de acestea, Crin Antonescu obţine o creştere de trei-patru procente, previzibilă în urma evoluţiei bune din dezbaterile prezidenţiale.
Datele existente acreditează ideea unui tur al II-lea cu Traian Băsescu şi Mircea Geoană şi fac validarea referendumului, cu rezultatul dorit de preşedintele în funcţie, aproape sigură. Din acest bilanţ, deocamdată ipotetic, decurg două scenarii politice.
Turul al II-lea: unicameral versus fraudă
Mircea Geoană e dat câştigător în turul al II-lea în lupta cu Traian Băsescu, la două-trei procente, de sondajele efectuate acum câteva săptămâni. Asta nu înseamnă însă că situaţia nu se poate răsturna, mai ales în ipoteza în care referendumul nu e numai validat, ci şi favorabil reducerii numărului de parlamentari şi unicameralului. Traian Băsescu are un cal de bătaie pentru turul al II-lea şi l-ar putea asimila pe Mircea Geoană cu "unul din cei 322 (471)".
Mircea Geoană ar putea contraataca folosind acuzaţii de fraudă electorală. Televiziunile au relatat numeroase incidente electorale; co