Un tânăr belgian despre care medicii credeau că este în comă de 23 de ani s-a dovedit a fi victima unei erori de diagnostic, noi teste dezvăluind că acesta a fost mereu conştient, dar complet paralizat, în tot acest timp, informează Daily Mail în ediţia electronică.
Rom Houben era student în 1983, când a avut un accident de maşină în urmă căruia a rămas paralizat, şi a fost diagnosticat greşit. Deşi era treaz şi putea auzi orice cuvânt spus de familia sau prietenii săi, tânărul nu putea să reacţioneze în niciun fel. "Ţipam, dar nu se auzea nimic", a declarat Houben, acum în vârstă de 46 de ani.
După accidentul de maşină, doctorii i-au făcut o serie de teste utilizate la nivel internaţional înaintea de a stabili în mod eronat că era în comă. Norocul lui Houben a apărut după 20 de ani, când o noi teste au arătat un nivel de funcţionare aproape normal al creierului său. Houben spune că în acel moment "s-a născut din nou".
Povestind ce-a făcut în toţi acei ani, Houben spune că "tot timpul am visat la o viaţă mai bună. Frustrare e un cuvânt prea mic pentru a descrie ce-am simţit".
Cazul său a fost dezvăluit recent într-o lucrare a neurologului Steven Laureys, cel care l-a salvat, care este de părere că ar putea exista în lume şi alte cazuri asemănătoare lui Hoben.
În 1983, doctorii din Zolder (Belgia), au folosit scara de comă Glasgow, recunoscută internaţional, pentru a-i măsura răspunsul vizual, verbal şi funcţiile motorii. Dar de fiecare dată a fost notat incorect.
O reevaluare a cazului său facută la Universitatea din Liege a arătat că deşi pierduse controlul asupra trupului, era perfect conştient de tot ce se întâmpla în jurul său.
Rom Houben nu va părăsi probabil niciodată spitalul, însă acum poate comunica cu ajutorul unui computer sau poate citi cărţi stând întins cu aj