N-as vrea sa fiu in pielea conducatorilor PNL. Au cheia jocului politic in mana, pot determina si alegerea sau nealegerea unuia dintre cei doi finalisti, dar, mai ales, pot determina viitoarea majoritate parlamentara. Si, totusi, nu pot alege cu usurinta calea de urmat.
Personal nu cred ca isi vor anunta, la nivel de conducere, sustinerea pentru unul sau altul dintre finalisti. Vor lasa la alegerea fiecarui membru PNL cu cine sa voteze in turul doi. Nu-i vorba, mai ales dupa dezamagirea suferita, nu sunt siguri ca indicatiile le vor fi urmate.
O parte dintre votantii PNL vor sta acasa in turul doi, din lehamite. Altii isi vor dirija voturile in functie de interese. Conteaza mult combinatiile din teritoriu, la nivel local si judetean. Acolo se vor lua, de fapt, deciziile, intr-un sens sau altul.
Interesul conducerii, dar si a esaloanelor inferioare este ca PNL sa revina la guvernare, sa aiba acces la resurse, butoane de comanda, functii de impartit. Mai ales dupa ratarea momentului decembrie 2008. Banii pentru rezolvarea problemelor comunitatii vin de la Guvern, iar din opozitie poti cel mult sa te caciulesti la ministri care impart banii.
Dar cu cine sa te aliezi? Pe cine sa sustii?
Varianta Iohannis nu va fi acceptata de niciunul din viitorii presedinti: Basescu sau Geoana. Basescu a si anuntat acest lucru, iar Geoana a avut probleme mari in partid cand a acceptat-o, nefiind presedinte.
Ideologic si doctrinar, PNL nu are nimic in comun cu PSD, doar ura viscerala fata de Basescu. Dar este oare suficient pentru a deveni remorca PSD intr-un guvern condus, eventual, de Adrian Nastase?
Intr-o cearta continua pentru masuri liberale, de care PSD, mai ales cu Geoana ajuns presedinte, fuge ca Diavolul de tamaie? Sa fie colegi minoritari de cabinet cu Vanghelie sau Mazare, sa ia lectii de la Il