Comisarul Leonard Orban afirmă că riscăm să rămânem la periferia Uniunii Europene. Leonard Orban, 48 de ani, primul român membru al Comisiei Europene, se apropie de încheierea mandatului. S-a spus că a fost trimis acolo pentru a gestiona faxurile şi copiatoarele de la Bruxelles.
Leonard Orban afirmă că „Multilingvismul", portofoliul pe care îl ocupă, este unul dintre cele mai importante din punct de vedere politic la nivelul Comisiei Europene. Mulţumit de bilanţul său, Orban este dezamăgit de dezinteresul arătat de clasa politică din România faţă de problemele Uniunii Europene.
El susţine că acesta este principalul motiv pentru care ţara noastră nu are în Europa influenţa la care ar putea spera ţinând cont
de mărimea populaţiei.
Ion M. Ioniţă: Domnule comisar, cum comentaţi alegerea ca preşedinte şi ca ministru de externe ai Uniunii Europene a unor persoane considerate bune negociatoare, dar nu „vedete" ale scenei politice?
Leonard Orban: A trebuit să se ţină cont de foarte multe criterii: raporturile Nord-Sud, Est-Vest, raportul membri noi-membri vechi, bărbaţi-femei, ţări care susţin mai mult integrarea politică şi ţări care susţin mai mult integrarea economică.
A fost mai important echilibrul între aceste tendinţe decât chestiunea persoanelor. Sigur, nimeni nu poate nega rolul personalităţilor în viaţa politică. Dar Uniunea Europeană e o construcţie extraordinar de complexă, care s-a format pas cu pas.
Ovidiu Nahoi: De ce Van Rompuy preşedinte?
Este un mesaj foarte important faţă de Belgia, stat fondator al UE, care susţine integrarea politică. Herman Van Rompuy a reuşit să creeze un echilibru greu de atins la nivelul Belgiei, cunoscute fiind relaţiile dintre comunităţile valonă şi flamandă. Deja sunt mulţi comentatori care se întreabă ce altă personalitate ar putea asigura echilibrul pe car