Ieri, criticul literar a fost reales în funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor pentru încă patru ani. Desfăşurată în Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional, Conferinţa Scriitorilor a întrunit 397 de electori, membri ai breslei.
După o uşoară agitaţie provocată de stabilirea ordinii de zi, lucrările propriu-zise au început cu „Raportul de activitate" al ultimului mandat, prezentat de Nicolae Manolescu.
A fost un bilanţ din care „nu lipsesc neîmplinirile". Printre realizări, Nicolae Manolescu a enumerat primirea în Uniune a 497 de noi membri, în cea mai mare parte tineri, realizarea unui număr semnificativ de colocvii, înfiinţarea revistei „Noua literatură", susţinute integral de Uniune, cele câteva proiecte menite să sporească „vizibilitatea" scriitorilor contemporani în ochii publicului, unele reuşite, total sau parţial, altele nefinalizate.
Au fost amintite, de asemenea, Festivalul „Zile şi nopţi de literatură" de la Neptun, amendarea Legii taxei de timbru. Legat de acest ultim aspect, Nicolae Manolescu a ţinut să mulţumească Editurii Adevărul şi Jurnalului Naţional care şi-au achitat obligaţiile faţă de Uniune.
Raportul preşedintelui a fost urmat de cel al vicepreşedintelui, Varujan Vosganian, care a prezentat situaţia veniturilor şi cheltuielilor USR în 2009. Cheltuielile de peste 4,5 milioane de lei din venitul de peste 4,9 milioane au lăsat în contul bancar aproximativ 300.000 de lei.
Reproşuri şi victorie
Rapoartele au fost urmate de 21 de comentarii, favorabile sau nu fostei conduceri a Uniunii. Nicolae Manolescu a fost acuzat de „comportament dictatorial", de risipirea banilor pe acordarea premiilor literare de la Neptun, de „necooptarea" în uniune a scriitorului Paul Goma, de primirea în rândurile breslei a unor legionari...
La votul menit să stabilească noul preşedinte al USR, dintre cei cinci candidaţi - Nicola