De azi, elevele între 12 şi 14 ani sunt imunizate contra HPV, virus care cauzează cancerul de col. Boala omoară anual 2.000 de românce. Sursa: Vlad Stănescu
Noua campanie de vaccinare a elevelor contra cancerului de col începe, zilele acestea, în şcolile din toată ţara. Nu vor mai fi imunizate fetiţele de clasa a IV, ci doar acelea care sunt deja în clasele a VI-a şi a VII-a.
„În unele locuri, vaccinarea a început de ieri, în altele de mâine, în funcţie de cum s-au organizat direc ţiile judeţene de sănătate publică. E o vaccinare ca toate celelalte. Nu solicităm acord scris. Părinţii care nu doresc ca fetele să fie imu nizate, le pot ţine acasă sau pot anunţa dirigintele ori medicul vaccinator că nu doresc imunizarea”, spune dr. Amalia Canton, director general în Ministerul Sănătăţii.
Prima doză de vaccin se va face în următoarele 10-15 zile, iar celelalte două anul viitor. Peste 200.000 de eleve sunt în clasa a VI-a şi a VII-a în acest an însă, conform sondajelor, doar jumătate dintre părinţi acceptă ca fiicele lor să fie imunizate, aşa că doar 100.000 de doze de vaccin au fost trimise în ţară.
Ce răspund experţii
Experţii care s-au ocupat de campania de informare privind vaccinul anti- HPV răspund la cele mai frecvente întrebări ale părinţilor despre vaccin.
1. Care sunt reacţiile adverse?
Cea mai frecventă reacţie adversă observată după administrare a fost durerea la locul de injectare. Alte efecte adverse sunt ameţeli, tulburări gastrointestinale, mâncărime, erupţie cutanată, oboseală, toate efectele adverse fiind cele obişnuite în cazul oricărui vaccin. Reacţii adverse au fost raportate de 14.983 de persoane în toată lumea.
2. Care e deosebirea între cele două vaccinuri care se fac în România?
Cele două vaccinuri selectate sunt şi singurele disponibile la niv