Balonare, nervozitate, sâni dureroşi şi o stare de oboseală inexplicabilă sunt doar câteva dintre manifestările sindromului premenstrual. Dacă acest sindrom afectează toate femeile sau dacă este ereditar, ne spune medicul Dinu Florin Albu, doctor în medicină, medic primar obstetrică-ginecologie şi genetică medicală de la Spitalul "Panait Sârbu" din Bucureşti. De asemenea, reputatul specialist ne explică şi cât de grav poate fi acest sindrom şi cum poate fi el combătut.
"Toate femeile se confruntă cu sindromul premenstrual. Însă manifestările acestuia diferă de la caz la caz. Unele femei doar simt că le vine menstruaţia (manifestare uşoară, nedureroasă), altele însă acuză dureri insuportabile. Sunt foarte rare cazurile în care o femeie nu ştie când îi vine menstruaţia", precizează medicul Albu. "Este posibil ca, din cauza administrării de contraceptive orale combinate (COC), manifestările ce apar înaintea menstruaţiei să fie foarte puţin evidente.
De altfel, printre medicamentele care se administrează în cazurile grave de sindrom premenstrual se numără aceste contraceptive". Laptele este, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Massachusetts (SUA), un alt "medicament" contra manifestărilor sindromului premenstrual. Oamenii de ştiinţă americani susţin că femeile care beau lapte, indiferent dacă este degresat sau nu, au mai puţine neplăceri în perioada critică a lunii. De asemenea, majoritatea simptomelor premenstruale sunt considerabil ameliorate.
DISFUNCŢIA DISFORICĂ PREMENSTRUALĂ
Sindromul premenstrual ce se manifestă cu simptome grave, ce pot inactiva total o femeie, se numeşte disfuncţie disforică premenstruală (DDP). Conform medicului Albu, DDP se mai caracterizează şi prin "dureri intense, care pun o femeie aptă de muncă sau de alte activităţi în situaţia de a nu mai putea face absolut nimic. De as