Ne-au furat turiştii, maşinile, iar acum ne fură şi firmele, ba chiar şi investitorii. După fotbal şi turism, bulgarii au început să ne bată pe tot terenul şi în materie de fiscalitate. Nu a fost suficient că românii care îşi cumpără automobile au decis să profite de aderarea la UE şi, sătui de taxe, au ales să îşi înmatriculeze automobilele în Bulgaria. Mai nou, sătui nu doar de taxe, ci şi de birocraţie, tot mai mulţi mici antreprenori autohtoni au ales să îşi
Ne-au furat turiştii, maşinile, iar acum ne fură şi firmele, ba chiar şi investitorii. După fotbal şi turism, bulgarii au început să ne bată pe tot terenul şi în materie de fiscalitate.
Nu a fost suficient că românii care îşi cumpără automobile au decis să profite de aderarea la UE şi, sătui de taxe, au ales să îşi înmatriculeze automobilele în Bulgaria. Mai nou, sătui nu doar de taxe, ci şi de birocraţie, tot mai mulţi mici antreprenori autohtoni au ales să îşi înregistreze firmele în Bulgaria. Astfel, oraşele de la graniţa Bulgariei cu România, precum Ruse, au ajuns adevărate hub-uri de mici investiţii străine provenite de la nord de Dunăre. „Este adevărat că mai mulţi comercianţi din România au înfiinţat societăţi comerciale în Bulgaria, mai ales după adoptarea actualei grile de impozitare şi după intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană“, spune Tsvetan Florov, avocat partener al Margarit, Florov & Partners, casă de avocatură româno-bulgară. „Această «extindere» şi pe piaţa din Bulgaria a firmelor româneşti se datorează, în cea mai mare măsură, regimului fiscal mult mai lejer din Bulgaria faţă de România, respectiv 10% impozit pe profit şi 5% impozit pe dividende, coroborat cu simplificarea semnificativă a regimului circulaţiei bunurilor, persoanelor şi capitalului după intrarea în Uniunea Europeană“, adaugă Florov.
Concret, Bulgaria percepe, în acest moment, un impozit pe