Structura sistemului fiscal dintr-o economie reprezinta un criteriu foarte important pentru oamenii de afaceri si pentru investitori atunci cand doresc sa infiinteze o companie sau sa isi extinda business-ul intr-o alta tara. In acest sens, numarul de plati de impozite, taxe si contributii pe care sunt nevoiti sa le realizeze in fiecare an devine extrem de important in luarea unei decizii.
In economiile din insulele Maldive, statul Qatar si Suedia se inregistreaza cel mai scazut numar de plati de impozite, taxe si contributii pe care o companie trebuie sa le realizeze intr-o perioada de un an, in cazul primelor doua fiind necesara o singura plata, iar in Suedia inregistrandu-se 2, potrivit unui raport realizat de Pricewaterhouse Coopers si grupul Bancii Mondiale in care au fost analizate sistemele fiscale din 183 de economii.
De asemenea, Maldive este cel mai mic stat asiatic, atat din punct de vedere al populatiei, cat si al suprafetei.
In acest clasament Romania ocupa penultima pozitie, fiind urmata de Ucraina. Astfel, in Romania o companie afectueaza 113 plati pe an, iar in Ucraina numarul acestora ajunge la 147.
"Romania sta mai bine decat media europeana in ceea ce priveste numarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor legislatiei fiscale, 202 ore anual, fata de media europeana de 232 de ore. Din pacate insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte mare de plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursul unui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare parte contributii sociale, ceea ce claseaza Romania din aceasta perspectiva pe locul 182 din 183 de economii analizate”, a declarat Peter de Ruiter, lider al departamentului de consultanta fiscala si juridica din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.
Rzultatele studiului intitulat Paying Taxes arata ca impozitul pe profit platit de companii este doar