Dacă în urmă cu doi ani ignorau ofertele primite, acum lanţurile de supermarketuri cer singure intrarea în faliment.
Branduri precum PIC, Spar, Trident, Ethos sau Primăvara - magazine cu acţionariat românesc - încep să dispară uşor, uşor de pe piaţă, deşi, înainte de criză, acestea anunţau planuri măreţe de dezvoltare şi extindere.
Afacerile le mergeau atât de bine încât aveau creşteri anuale de aproximativ 30%, ceea ce i-au făcut pe proprietari să respingă ofertele primite de la diverse fonduri de investiţii, concurenţi sau mari retaileri mondiali.
PIC s-a mai redus un pic
Lanţul PIC, controlat de fraţii Penescu, pentru care mai mulţi investitori şi-au arătat interesul, a încercat în ultimele luni să supravieţuiască implementând programe dure de restructurare. Cu toate acestea, grupul a anunţat ieri că reţeaua de hipermarketuri a intrat la cerere în insolvenţă.
„Cele mai mari datorii sunt către furnizori. PIC a luat această hotărâre din cauza scăderii cererii pe piaţa internă şi a reducerii vânzărilor cu 30% în acest an, dar şi din cauza presiunilor din partea creditorilor”, a afirmat Claudia Rusu, directorul de marketing al companiei PIC.
Reţeaua de magazine PIC număra cinci unităţi în Piteşti, Craiova, Brăila, Oradea şi Călăraşi. În urma procesului de restructurare, acţionariatul a decis închiderea a trei unităţi, respectiv cele din Brăila, Oradea şi Călăraşi. Anul trecut, PIC a înregistrat o cifră de afaceri de 570 milioane lei, în creştere cu aproape 40% faţă de 2007.
Spar şi Trident au spart gheaţa
Prima reţea autohtonă de supermarketuri care a cerut intrarea în insolvenţă a fost Spar, franciză deţinută de fraţii Ioan şi Floare Cuc. Spar a deschis primul magazin în 2006, la Arad, pentru ca în 2009 reţeaua să ajungă la 21 de unităţi. Cifra de afaceri în 2008 a