Pentru persoanele care isi doresc sa demareze o mica afacere este recomandat sa isi faca PFA (persoana fizica autorizata), si nu un SRL (Societate Raspundere Limitata), deoarece nu vor fi nevoite sa plateasca impozitul forfetar si impozite mai mari, a declarat marti avocatul Raluca Erghelegiu, reprezentanta Casei de Avocatura Coltuc, la televiziunea Ziare.com.
"In cazul PFA-ului se plateste impozitul pe venit de 16% si asigurarea de sanatate de 6,5%. In cazul SRL-ului se platesc asigurarile de sanatate, indemnizatii de somaj, concediu de maternitate si impozitul pe venit care este considerabil mai mare", a declarat avocatul.
Urmariti AICI inregistrarea integrala a emisiunii sustinuta de avocatul Raluca Erghelegiu.
PFA-ul acorda posibilitatea unor persoane de a fi si angajati la terte persoane, dar sa si activeze ca independenti. Persoanele care isi doresc sa infiinteze un PFA vor plati o taxa de 350 de lei, iar desfiintarea ei se face prin vointa, deces sau daca lezeaza un interes al unei persoane terte.
Tot in cazul PFA-ului nu se plateste TVA in cazul in care nu se atinge plafonul de 35.000 de euro. O intreprindere individuala nu are nevoie neaparat de punct de lucru ci doar sediu social.
Avocatul de la casa Coltuc a mai declarat marti ca persoanele fizice autorizate nu pot avea angajati, pot colabora doar cu alte PFA-uri sau asociatii familiale.
Dupa obtinerea PFA-ului persoanele trebuie sa se declare la Administratia Financiara si nu trebuie sa uite ca nu pot desfasura decat activitatea prevazuta in cererea inregistrata si codul CAEN.
Pentru persoanele care isi doresc sa demareze o mica afacere este recomandat sa isi faca PFA (persoana fizica autorizata), si nu un SRL (Societate Raspundere Limitata), deoarece nu vor fi nevoite sa plateasca impozitul forfetar si impozite mai