Timp de o săptămână, piesele lui Eugen Ionescu vor răsuna în toate instituţiile de cultură, iar copiii le vor aduce slătinenilor personajele de poveste în centrul oraşului.
Zilele Eugen Ionescu au debutat aseară cu vernisajul salonului internaţional de artă plastică „Metamorfoze de la comunism la neo(crito)rinocerism“. Cele 80 de picturi şi schiţe au fost expuse atât la Galeria Artis, cât şi la Muzeul Judeţean Olt. Expoziţia a fost adusă la Slatina de Ilie Roşianu, doctor în opera lui Eugen Ionescu, care a adunat toate aceste lucrări de la galerii de artă din ţară şi din străinătate. „Prin opera sa, Ionescu s-a ridicat pe cele mai înalte culmi ale dramaturgiei universale. Ionescu a pornit de aici, de la Slatina, iar faptul că în Franţa a ajuns academicianul Ionesco este o consecinţă că el şi-a tras sevele din pământul oltenesc“, a explicat Ilie Roşianu.La cea de-a XIX ediţie a Zilelor Eugen Ionescu se sărbătoreşte şi împlinirea a 100 de ani de la naşterea dramaturgului.
Eugen Ionescu, brandul Slatinei
„De-a lungul anilor ne-am luptat să organizăm această sărbătoare la Slatina, să păstrăm acest brand de oraş. Eugen Ionescu este născut aici, este mai înainte de toate român“, a explicat Mihai Lungeanu, directorul Teatrului Eugen Ionescu.
Prima seară s-a încheiat cu piesa de teatru „Scaunele“ de Eugen Ionescu, spectacol prezentat de Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova. Elevii de la Şcoala Generală Eugen Ionescu din Slatina vor ieşi azi „La braţ cu teatrul prin oraş“, vor face o paradă de costume şi vor ţine „Lecţia... de teatru“ cu texte din piesele ionesciene, de la 18.30. Miercuri de la ora 11.00 la Biblioteca Judeţeană va avea loc simpozionul „Eugen Ionescu, prima sută de ani“, manifestare patronată de UNESCO.