Directorul General CERN Rolf Heuer, a anuntat ca vineri 20 Noiembrie 2009 la ora 10, s-a reusit repunerea in functiune a Large Hadron Collider (LHC), dupa ce acesta a fost pornit pe 10 Septembrie 2008, dar nu a putut functiona decat noua zile, deoarece o defectiune electrica a condus la scoaterea lui din functiune. Intre timp s-au facut o serie de remedieri si imbunatatiri astfel incat sa nu mai poata fi produse asemenea defectiuni.
La fel ca in 2008, insa fara prezenta presei si fara nici un fel de publicitate, un fascicule de protoni a fost lansat pe intreaga lungime a LHC. Acesta se considera un succes major in perspectiva punerii LHC la dispozitia experimentelor de fizica in 2010.
Relansarea LHC a inceput din vara, si a decurs in mai multe etape succesive. Pe 8 Octombrie a ajuns la temperatura de operare 1.9 grade Kelvin (cca minus 271 grade Celsius). Pe 23 Octombrie au fost injectat primul fascicul de protoni, iar pe 7 Noiembrie fasciculul a putut fi condus prin trei octanti ai acceleratorului. Acum (20 Noiembrie) a ajuns sa parcurga intreaga circumferinta de accelerare.
Pasul urmator, asteptat peste o saptamana, este realizarea primelor ciocniri ale fasciculelor venind din sensuri opuse, insa la energii joase. Acestea vor putea fi folosite pentru calibrarea componentelor detectoare din instalatiile experimentale. Cresterea energiei fasciculelor se va face treptat, astfel ca in anul viitor se va ajunge la 3.5 TeV pe fiecare fascicul (7 TeV energie totala).
Luni, 23 Noiembrie, de la ora 15 (ora Bucurestiului), a avut loc o conferinta de presa la CERN (Globe of Science and Innovation), transmisa pe web la http://webcast.cern.ch/.
Se pot trimite intrebari @CERN via Twitter. De asemenea evolutia lucrarilor la LHC se poate urmari pe www.twitter.com/cern.
Ultimele informatii, cu fotografii si video pe http://press.web.cern.ch/press/