Completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis recursul declarat în Dosarul cu nr. 5665/1/2009 de judecătoarea Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj, împotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a sancţionat-o cu excluderea din magistratură în cazul lui Serghei Gorbunov.
Maria Nicola a susţinut în faţa judecătorilor Instanţei supreme că decizia CSM prin care a fost exclusă din magistratură nu este legală, ceea ce Adevărul a arătat încă de acum două săptămâni.
CLICK aici: Craiova/EXCLUSIV CSM a dat o sentinţă eronată în cazul judecătoarei lui Gorbunov
Respectiv, faptul că sancţiunea de excludere din magistratură a judecătoarei Maria Nicola a fost făcută într-un mod cât se poate de neprofesionist de către inspectorii CSM. Una dintre acuzatiile aduse fostului magistrat de către inspectorii CSM fiind aceea de nerespectare a normelor privind repartizarea aleatorie a cauzelor, repartizare care nu a fost însă efectuată de către Nicola şi are la bază o greşeală săvârşită de un alt angajat al Tribunalului Dolj.
Ieri, la judecarea recursului, primul motiv invocat de Maria Nicola în faţa judecătorilor ÎCCJ a fost tardivitatea acţiunii disciplinare, iar al doilea a fost acela că abaterea pentru care a fost sancţionată nu are un caracter de continuitate, aşa cum susţine CSM.
În plus, Maria Nicola a susţinut că nu a încălcat normele de procedură în ceea ce priveşte repartizarea aleatorie a dosarului Gorbunov, ci doar a respectat cutuma Tribunalului Dolj în ceea ce priveşte dosarele care, dintr-o eroare, erau repartizate într-o zi nelucrătoare.
Pe de altă parte, Maria Nicola a declarat că a luat decizia de a-l pune în libertate pe Serghei Gorbunov pe baza unei expertize medicol-legale care recomanda operarea de urgenţă a acestuia. Decizia instanţei supreme e