Crin Antonescu nu-şi transferă zestrea de voturi candidatului Traian Băsescu, pe motiv că n-ar fi de dreapta.
Astfel a răspuns preşedintele PNL ofertei făcute de la urne. Traian Băsescu a constatat că peste 50% din voturi au fost adunate de candidaţii dreptei, iar oamenii politici ar trebui să ţină cont de aceasta la formarea viitorului guvern. Antonescu a respins propunerea de a face un guvern de dreapta cu democrat-liberalii lui Băsescu şi a virat-o la stânga. L-a aşteptat la cotitură liderul PD-L Adriean Videanu, care i-a reproşat lui Antonescu că-i strică somnul de veci marelui Brătianu, care, din lumea celor drepţi, vede că Iliescu a pus basca pe capul liberalilor.
D-l Videanu e în eroare. Nici Ion C. Brătianu, liderul partidului roşilor, politician de stânga, chiar radical de stânga în tinereţe, şi nici fiul său, Ionel I.C. Brătianu, cel care i-a cooptat pe socialişti în PNL, făcându-i chiar miniştri, nu s-ar fi ruşinat de basca lui Iliescu. Cum nu s-a ruşinat nici Radu Câmpeanu când a intrat în guvern alături de Iliescu, în 1992. Acum, nici Crin Antonescu nu se jenează. El nu o face pentru că aparţine alianţei anti-Băsescu, nu pentru că Traian Băsescu n-ar fi un veritabil om politic de dreapta.
Doar întâmplarea face ca ura faţă de Băsescu să poziţioneze corect PNL, adică la stânga eşichierului politic, alături de social-democraţi, aliaţii lor tradiţionali în Europa. Numai că Mircea Geoană şi PSD n-au nimic în comun cu social-democraţia europeană, fiind un partid specific tranziţiei în fosta zonă dominată de sovietici, care pune alături în rândurile sale fosta nomenclatură comunistă, reţelele fostelor servicii secrete, reprezentanţi ai lumii interlope şi ambiţioşi fără scrupule. E problema PSD dacă va reuşi să se transforme într-un partid politic modern. Până atunci, se poate constata că politicile de centru-stânga sunt promovate pri