In noaptea alegerilor Traian Basescu a declarat ca votul electoratului romanesc a fost unul profund de dreapta. "Este, in opinia mea, un motiv extrem de serios ca oamenii politici sa tina cont in alcatuirea viitorului Guvern de optiunea electoratului romanesc." A doua zi, Mircea Geoana a anuntat, pentru prima data de la aparitia solutiei Iohannis, ca PSD vede posibila o majoritate "social-liberala" care sa-l sustina pe primarul Sibiului dupa 6 decembrie. Pana acum era vorba despre un Guvern politic, in care, se subintelege, PSD sa fie vioara intai.
Oh, ce déjà-vu! Ne-am putea crede in decembrie 2008 daca n-ar exista amintirea atat de recenta a catastrofei provocate de guvernul PDL/PSD si calendarul cinic al unor desemnari succesive de premieri-fantoma. Senzatia de déjà-vu persista si cand e vorba de raspunsul nuantat al PNL. Mai precaut decat Crin Antonescu, care a declarat expres ca nu-l va sustine nici in ruptul capului pe Traian Basescu in turul II, Calin Popescu Tariceanu a spus ca PNL trebuie sa analizeze toate ofertele, calificand totusi alianta cu PDL drept "putin probabila, tinand cont de experienta proasta pe care am avut-o cu PDL in trecut".
Si pozitia de facto a partidului prezidential aminteste de gesturile abrazive care au caracterizat celebrele "negocieri" cu PNL de la sfarsitul anului 2008. Splendid semnal de reconciliere a transmis atunci partidul domnului Boc, trimitand la discutii o echipa condusa de Valeriu Stoica si Gheorghe Flutur, adica ideologul si avangarda politicii de distrugere a ultimului partid istoric al Romaniei. De aceasta data, atent sa nu puna intre paranteze discursul anti-Grivco al candidatului Traian Basescu, Vasile Blaga a transmis sec ca oferta PDL este sublima, dar lipseste cu desavarsire: "Noi ne bazam, cum ne-am bazat si pana acum, pe fortele noastre". "Declaratia lui Antonescu face parte din resorturil