Raportul misiunii OSCE privind alegerile prezidentiale de duminica din Romania critica desfasurarea votului si pune accentul pe problemele de la sectiile speciale, unde, din cauza proastei organizari, numeroase persoane aflate la coada la inchiderea urnelor au fost impiedicate sa voteze. Datele de la Ministerul de Interne arata ca, pe parcursul zilei de votare, au fost sesizate peste 1.300 de incidente electorale.
Modificarea legislatiei electorale prin ordonante de urgenta, mai ales dupa anuntarea datei alegerilor, submineaza separarea puterilor in stat, iar la scrutinul de duminica au fost probleme la sectiile speciale, indeosebi votul multiplu si votul contra bani, a constatat misiunea OSCE de observare a alegerilor prezidentiale. In Capitala, votantii fara buletin de Bucuresti nici nu au stiut unde anume sunt amplasate sectiile speciale, pentru ca autoritatile nu au sustinut o campanie de informare eficienta. Cu toate acestea, seful misiunii, Vadim Jdanovici, a declarat ieri ca, in linii generale, scrutinul prezidential a respectat standardele internationale. "Votarea in sectiile obisnuite vizitate s-a desfasurat in general intr-un mod calm si ordonat, insa procesul a fost problematic la sectiile speciale, unde au fost cozi lungi si un numar considerabil de alegatori nu au putut vota pentru ca sectiile s-au inchis inainte ca ei sa ajunga la urne", a spus seful misiunii.
Jdanovici a mai spus ca autoritatile au primit numeroase sesizari referitoare la incidente, in special in ceea ce priveste votul multiplu si cumpararea voturilor. Datele centralizate de autoritatile romane confirma acelasi tip de probleme: Ministerul de Interne (MAI) a anuntat ieri ca in ziua votului au fost inregistrate 1.327 de sesizari privind incidente electorale. Dintre acestea, 106 au fost infractiuni, a explicat purtatorul de cuvant al MAI, Christian Ciocan. Cel