A colindat lumea, însă dorul de casă l-a readus în Baia Mare. Îşi conduce singur afacerea - restaurant, pizzerie şi pensiune. Spune că la el se mănâncă exact ca la mama acasă.
Ion Toma are o poveste de viaţă interesantă. Când avea 9 ani, tatăl lui a plecat la lucru în Libia. „Mai mult, m-a crescut sora mea. Ea mi-a îndrumat paşii în viaţă, ea m-a format, ca om", arată electricianul care, acum, este bucătar în propriul restaurant. Lipsa unui echililbru puternic dat de familie l-a făcut să-şi dorească să aibă parte de asta. Şi-a găsit iubirea vieţii şi s-a însurat la doar 21 de ani. „Dacă nu aveam susţinerea soţiei mele, Laura, nu realizam nimic din tot ce am acum", consideră Ion.
De mic, visa să se facă bucătar
După ce a absolvit liceul, Ion Toma s-a înscris la o şcoală de bucătari. „Mi-a plăcut de mic să bucătăresc. Când eram copil, visam să conduc un restaurant sau ceva asemănător", spune băimăreanul. În anul 1994, dornic să muncească şi să câştige mai mulţi bani, a plecat din ţară. Dar dorul de casă şi de cei dragi l-a adus înapoi. În 2000, şi-a inaugurat în Baia Mare propriul restaurant, apoi a inclus în meniu şi mai multe feluri de pizza. „Am avut ambiţia să alcătuiesc un meniu variat şi să obişnuiesc lumea cu faptul că, la noi, se mănâncă aşa ca la mama acasă", arată Ion. De altfel, restaurantul are două specialităţi apreciate de clienţi: specialitatea bucătarului, care constă într-o porţie sănătoasă de gordon bleu şi cartofi copţi, cu sos de ciuperci şi specialitatea casei, file de peşte, cartofi prăjiţi şi salată scoţiană.
A ridicat şi o pensiune
Ion Toma spune că el şi soţia sa sunt angajaţii propriei afaceri: „Lucrurile nu ar merge bine dacă nu ne-am ocupa îndeaproape de restaurant". Bucătarul a combinat reţete de mâncăruri tradiţionale româneşti cu altele, aduse din Franţa şi a rezultat un meniu atractiv.