Conform specialiştilor, impotenţa se caracterizează prin incapacitatea bărbatului de a săvârşi actul sexual şi, implicit, prin incapacitatea de a procrea.
Aproximativ 76% dintre bărbaţii români consideră capacitatea de a oferi partenerei satisfacţie sexuală ca fiind cel mai important element al încrederii în propria sexualitate. De aceea, pentru bărbat este important să nu sufere de disfuncţii erectile. Totuşi, doar 20%-30% dintre bărbaţi recunosc existenţa acestei probleme.
Profesorul doctor Nicolae Calomfirescu, şeful Secţiei de Urologie a Spitalului "Dimitrie Gerota" şi preşedinte al Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR), spune că "disfuncţiile erectile sunt de două tipuri. La tineri, disfuncţia apare în urma unor probleme psihologice: stres, depresie sau teama de performanţe sexuale slabe".
În ceea ce îi priveşte pe adulţi, impotenţa este cauzată, în general, de diferite afecţiuni printre care diabetul, bolile cardiovasculare, dar şi de anumite tratamente medicale. De asemenea, trebuie precizat că multe dintre aceste boli sunt diagnosticate după ce pacientul merge la medic pentru a se trata de impotenţă.
Profesorul Nicolae Calomfirescu precizează că acest tip de disfuncţie erectilă beneficiază de tratamente, care pot asigura vindecarea 100%.
PARTENERA, ROL CAPITAL
Pentru că bărbaţii amână consultarea medicului pentru tratarea disfuncţiei, un rol important îl are partenera de cuplu. În primul rând, ea poate să-l determine pe partener să se prezinte la medic, îl poate susţine moral şi, mai ales, îi poate oferi doctorului informaţiile de care acesta are nevoie. Bărbatul trebuie să mai ştie că, dacă a avut un asemenea episod, asta nu înseamnă că e obligatoriu impotent. Dar, totuşi, trebuie să ţină seama că orice disfuncţie erectilă arată că este ceva în neregulă cu sănătatea bărbatulu