Muzeul chihlimbarului din comuna Colţi, judeţul Buzău, al doilea din Europa, funcţionează de jumătate de an într-o singură cameră, de câţiva metri pătraţi, deoarece restul clădirii s-a degradat puternic din cauza ploilor. Primăria a reuşit cu forţe proprii şi bani din bugetul local să repare acoperişul, pentru a face faţă zăpezilor de peste iarnă, însă nu găseşte fonduri pentru refacerea pereţilor şi a zidurilor deteriorate.
Comuna Colţi se află pe de mult pe harta cu puţinele locuri din lume unde chihlimbarul se găseşte la suprafaţă. În anii ‘70, comunitatea locală a construit o clădire cu etaj unde a amenajat un muzeu, unic în România, dedicat valoroasei răşini. „Fala muzeului nostru este un bolovan de două kilograme, descoperit de un localnic care săpa după piatră, la pârâu, după o ploaie", ne-a povestit Felicia Mihai, muzeografa de la Colţi.
De câteva luni, însă, muzeul funcţionează într-o singură cameră, de la parter, acolo unde ploaia nu a ajuns încă să macine pereţii. Grupurile de turişti, veniţi de pretutindeni, se văd nevoiţi să stea ca sardele printre exponate.
Clădirea muzeului are zidurile măcinate de ploile care şi-au făcut vad în ultimii ani prin acoperişul deteriorat. Tavanul stă să se prăbuşească iar pereţii au rămas pe alocuri fără tencuială. „Multe exponate au fost depozitate la Muzeul Judeţean, pentru că aici nu mai erau în siguranţă, din cauza degradării clădirii", ne-a mărturisit muzeografa.
Pagubele produse de intemperii cu greu pot fi recuperate. Primăria a întocmit deja un proiect de finanţare, care solicită suma de 800 de mii de lei, l-a înaintat Ministerului Culturii, însă acesta întârzie să ofere un răspuns. Edililor din Colţi nu le rămâne decât să se descurce singuri cu ce au. „La începutul toamnei am investit 140 de milioane de lei în refacerea completă a acoperişului. Ne-au costat doar materiale