Arhitecţii au explicat că pieţele pietonale din centrul unui oraş dau suflet urbei şi sunt punct de atracţie pentru turişti. Printre oraşele cu centre pietonale de nivel european, specialiştii au nominalizat Sibiul, Clujul şi Braşovul. Capitala şi Brăila sunt în urmă cu lucrările, dar arhitecţii spun că au potenţial.
„Zona pietonală este vitală pentru viaţa oraşului. Este chiar viaţa acestuia, un loc de socializare, de întâlnire, de prietenie. Din punct de vedere social, dezvoltă foarte frumos oraşul, iar ca turist, astfel de zone te fac să te simţi ca acasă, şi nu un străin", a explicat arhitectul Silvia Oostveen, din Bucureşti.
Amenajarea urbanistică a acestor zone nu a fost însă întotdeauna o prioritate pentru administraţiile locale.
„Este un subiect care a fost total neglijat în ultima vreme, pentru că toată lumea merge cu maşina. Deşi în toate oraşele lumii se caută în permanenţă zone pietonale, în România nu se întâmplă acest lucru.
Aici, ceea ce contează este maşina şi astfel multe locuri au fost distruse", a precizat Ana Zahariade, şeful catedrei de Arhitectură a facultăţii din Capitală.
Amenajări medievale
Până în urmă cu doi ani, Cluj-Napoca era singurul oraş mare din ţară fără un spaţiu pietonal central bine definit. Cu 10 milioane de lei s-au amenajat până în prezent două zone pietonale şi o a treia este aproape de finalizare. Odată cu terminarea lucrărilor, zonele pietonale din Cluj-Napoca sunt gândite să definească un circuit turistic integrat, care să reprezinte Cetatea Medievală a oraşului.
„Se lucrează după tehnologii medievale cu meşteri care montează bucată cu bucată cuburile de granit recuperate în urma modernizării străzilor din oraş", a precizat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Centrul Istoric al Sibiului, una dintre cele mai frumoase zone pietonale din ţară, a necesitat in