Votat preşedinte al Uniunii Scriitorilor pentru încă patru ani, criticul spune că rezultatul n-a fost o surpriză, deşi candidatura sa a fost contestată vehement înaintea scrutinului. Sursa: Zoltan Lörencz
Uniunea Scriitorilor din România (USR) şi-a avut ieri propriul tur de scrutin, la Teatrul Naţional din Bucureşti, la o zi după cel pentru alegerea preşedintelui ţării. Electoratul celor cinci candidaţi la preşedinţia USR s-a rezumat la 344 de delegaţi ai celor aproximativ 2.400 de membri din toată ţara.
Dintre aceştia, 174 l-au încercuit pe Nicolae Manolescu pe buletinele de vot, scutindu-i pe scriitorii care rezistaseră pe scaune cinci ore de un al doilea tur de scrutin.
„Gândiţi-vă bine dacă mă votaţi, pentru că am de gând să trăiesc mult! Mama mea împlineşte 100 de ani”, i-a avertizat criticul râzând.
Breban a pierdut cu 76 de voturi
Criticul a fost reales pentru încă patru ani cu un vot peste cel necesar pentru a câştiga din prima încercare. Nicolae Breban a pierdut pentru a doua oară cursa (a candidat şi în 2005), cu 76 de voturi, Dan Mircea Cipariu a avut 38 de votanţi, Constantin Stan - 36, iar Ştefan Agopian - 17. Trei voturi au fost considerate nule.
„Mă aşteptam. Pentru că am citit programele candidaţilor. Şi noi, ca şi politicienii, credem că dacă spunem: «Vai, trebuie să avem grijă de bătrâni, să sporim câştigurile, să dăm case tinerilor... ». Toată lumea ştie asta. Bun, şi cum o faci? «Eu nu am soluţii şi nu candidez», ar fi fost mai cinstit să spună aşa”, a declarat Manolescu.
Criticul a promis să continue, în mare, programul început. Printre altele, mai multe ajutoare sociale pentru scriitorii săraci, renovarea sediului Uniunii din Calea Victoriei şi o grijă mai mare la imagine.
Ştefan Agopian a propus un program de austeritate, cu cheltuieli minin