Pereţi găuriţi, vopsea scorojită şi miros insuportabil, aşa arată pasajele pietonale moderne din Capitală.Cele mai multe dintre trecerile acoperite din Bucureşti nu au fost renovate niciodată. Doar unul arată occidental, Pasajul Universităţii.
Unul dintre cele mai insalubre pasaje, cel din intersecţia Piaţa Presei Libere, uneşte trei artere, Şoseaua Poligrafiei, Şoseaua Kiseleff şi Şoseaua Bucureşti-Ploieşti. Pasajul are un aspect de bazar improvizat. Astfel, lângă frizerie este o toaletă publică blocată cu lacătul, barul este lipit de casino, iar de la fast-food intri direct în magazinul de haine. „Oribil! Trec în fiecare zi pe aici! Cum este posibil ca mâncarea să se vândă în acest spaţiu sordid?“, spune Claudia, o trecătoare.
Pasajul Unirii, vopsit de ochii lumii
Unul dintre cele mai circulate pasaje pietonale este cel care face legătura între strada Lipscani şi Piaţa Sfântul Gheorghe.
Găurile din tavan, chioşcurile improvizate şi „celebrul“ magazin cu invitaţii de nuntă însoţesc trecătorul prin pasaj. „E vechi şi de demult, au dat şi ei cu puţină vopsea. Când eram tânăr toată lumea traversa pe aici, să meargă de la Cocor la magazinul Bucureşti, desfiinţat acum“, povesteşte Nicolae Horbocea, în vârstă de 74 de ani.
Comedia şi Majestic, colorate cu graffiti
Dacă mergi pe strada Academiei, către Institutul de Arhitectură, un tunel întunecat, cu tavanul scund, îţi poate scurta drumul spre Calea Victoriei. Te opreşti o clipă să-ţi dai seama dacă nu cumva, traversând, te loveşti de acoperiş.
Pasajul Majestic face legătura între două artere extrem de circulate ale Capitalei, iar cei care ratează intrarea vor găsi la doar câţiva metri mai sus o altă străduţă îngustă, Pasajul Comedia, care, la o primă vedere, pare renovat, îmbrăcat în gresie şi faianţă, dar vopseaua cu graffiti de pe toţi pereţii îţi schimbă părerea.
Pa