Polonia este ţara minunilor economice, întrucât este singurul stat european care a reuşit să treacă prin criză fără să ajungă la recesiune. Acum, patria lui Ioan Paul al II-lea mizează foarte mult pe Campionatul European de Fotbal pe care îl va găzdui în 2012. În Polonia, oficialii gândesc un pic invers decât guvernanţii din restul ţărilor. De exemplu, în momentul în care o organizaţie precum Banca Mondială sau OECD publică o estimare economică pentru o anumită ţar�
Polonia este ţara minunilor economice, întrucât este singurul stat european care a reuşit să treacă prin criză fără să ajungă la recesiune. Acum, patria lui Ioan Paul al II-lea mizează foarte mult pe Campionatul European de Fotbal pe care îl va găzdui în 2012.
În Polonia, oficialii gândesc un pic invers decât guvernanţii din restul ţărilor. De exemplu, în momentul în care o organizaţie precum Banca Mondială sau OECD publică o estimare economică pentru o anumită ţară, tendinţa oficialilor din statul respectiv este aceea de a spune că lucrurile nu stau chiar aşa de rău.
În Polonia, ministrul de finanţe spune într-un mod modest că ţara sa va înregistra o creştere economică de 1%, în timp ce OECD arată o cifră de 1,4%, iar Banca Mondială avansează cifra de 1,1%.
Polonezii nu vor datorii la bănci
Primul motiv pentru care economia Poloniei a reuşit să stea în picioare este acela că în sistemul financiar al acestei ţări activele toxice nu există. Motivul? Polonezii nu urăsc altceva mai mult pe lumea asta decât datoria la bancă: 40% dintre ei nu au avut niciodată de-a face cu vreo bancă şi 7 companii din 10 se autofinanţează.
Un al doilea motiv al rezistenţei poloneze este acela că economia este foarte puţin deschisă mediului extern, în consecinţă deteriorarea comerţului internaţional nu a afectat-o.
Nu în ultimul rând, statul polonez a început în urmă cu un an să facă in