O expoziţie despre dezastrul urbanistic din Bucureşti a primit aviz nefavorabil de la Primăria Capitalei pe motiv că dăunează imaginii oraşului.
După mai bine de 10 ani în care presa, ONG-urile şi cetăţenii au reclamat dezastrul urbanistic din oraş şi distrugerea patrimoniului istoric, în sfârşit, Primăria Capitalei recunoaşte că a greşit, că imobilele pentru ridicarea cărora şi-a dat girul afectează imaginea oraşului. E drept, nu este o mărturisire sinceră care aduce după sine rezolvarea problemei, ci mai degrabă un adevăr spus la beţie, dar care nu mai poate fi retras.
Observatorul Urban al Uniunii Arhitecţilor din România, în parteneriat cu HotNews.ro, a organizat în perioada 1-8 noiembrie, în staţia de metrou de la Universitate, expoziţia de fotografie Bucureşti: dezvoltare şi haos. Au fost expuse 20 de planşe fotografice care ilustrează dezastrul urbanistic din Bucureşti şi distrugerea patrimoniului construit. Iniţial, expoziţia trebuia organizată în Pasajul de la Universitate, în aceeaşi perioadă. Primăria Capitalei, prin Administraţia Străzilor, şi-a dat în prima etapă acordul, însă, în ultimul moment, a mai cerut organizatorilor să obţină un acord de la Direcţia de Turism. Cu trei zile înainte de vernisarea expoziţiei, Direcţia de Turism a dat aviz nefavorabil, pe motiv că această manifestare creează o imagine negativă asupra Capitalei. Prin refuzul lor, funcţionarii primăriei recunosc că noile construcţii sunt urâte, ceea ce e un mare pas înainte, a spus, la vernisarea expoziţiei, directorul executiv al Uniunii Arhitecţilor, Petre Guran. Aşadar, adevărul a fost rostit.
După refuzul primăriei, prin bunăvoinţa Metrorex, fotografiile au fost expuse în staţia de metrou de la Universitate (nivelul intermediar).
De ce s-a speriat primăria de expoziţie?
Aşa cum spuneam mai sus, în cadrul expoziţiei au fost prezentate fotografii car