Copiii care consumă alcool au devenit obişnuiţă pentru medicii de la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Lunar, aceştia tratează 10-15 astfel de cazuri.Ultimul pacient în stare gravă a fost internat în cursul zilei de sâmbătă. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital în stare avansată de ebrietate, după ce a băut trei litri de vin împreună cu doi amici.
Cel mai tânăr pacient care a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Iaşi este o fetiţă de numai cinci ani. Micuţa a băut vin la indicaţiile mamei vitrege, care a vrut în acest fel să o liniştească pentru că era prea agitată.
Alcoolemia cea mai ridicată a fost înregistrată la un puşti de 17 ani. „La analize a ieşit o alcoolemie de 3,4 la mie. Era totuşi un caz social pentru că tânărul nu mai mergea la şcoală, iar de băut, a băut într-un bar împreună cu alţii de seama lui“, a explicat medicul pediatru Cristina Jităreanu de la Secţia de Toxicologie a Spitalului de Pediatrie din Iaşi. Recordmen este şi un băiat de 12 ani din Iaşi, care a avut o alcoolemie de 2,9 la mie şi care a povestit că a băut singur doi litri de vin. Copilul a fost găsit în faţa scării blocului de către vecini, care au anunţat Ambulanţa. Statisticile arată că minorii din Iaşi beau alcool împreună cu pritenii şi mai rar cu părinţii. Din povestirile pacienţilor, medicii au tras concluzia că la oraş băieţii servesc mai mult coniac şi whisky, iar fetele preferă ginul tonic.
La ţară beau vin sau ţuică
Copiii din mediul rural beau de obicei vin şi mai rar tărie. „Mulţi dintre ei, mai ales cei până în 11-13 ani, ne spun că au consumat doar câteva guri de vin sau un pahărel de ţuică ori spun că doar au degustat din paharul bunicului. Puţini sunt cei care recunosc cât au băut“, a mai povestit medicul Cristina Jităreanu. Copiii beţivi sunt aduşi la spital de cele mai multe ori de Ambulaţă.