Romania se claseaza pe locul 149 din 183 de economii analizate in ceea ce priveste usurinta platii impozitelor, taxelor si contributiilor, in usoara scadere fata de acum un an, cand se situa pe locul 146, potrivit raportului Paying Taxes 2010 realizat de PricewaterhouseCoopers si Banca Mondiala.
In ciuda recesiunii globale, guvernele de pretutindeni au ramas interesate de reformele fiscale, aceasta este concluzia unui nou raport lansat de catre Grupul Bancii Mondiale si PricewaterhouseCoopers. Raportul arata ca 45 de state din intreaga lume au simplificat modalitatile de plata a taxelor, cu 25% mai multe decat in anul precedent, insa in tara noastra sistemul fiscal nu a facut un pas inainte, iar plata impozitelor si taxelor in economia locala nu s-a usurat.
„Romania sta mai bine decat media europeana in ceea ce priveste numarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor legislatiei fiscale, 202 ore anual, fata de media europeanã de 232 de ore. Din pacate insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte mare de plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursul unui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare parte contributii sociale, ceea ce claseaza Romania din aceasta perspectiva pe locul 182 din 183 de economii analizate”, a precizat Peter de Ruiter (foto), lider al departamentului de consultanta fiscala si juridica din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.
Prin comparatie, la nivel global numarul mediu de plati necesare pentru compania standard pe care s-a bazat studiul de caz din raport este de 31 de plati efectuate pe parcursul unui an, ceea ce inseamna ca in Romania se efectueaza de aproape 4 ori mai multe plati de impozite, taxe si contributii. Insa, din perspectiva cotei fiscale totale, care masoara ponderea cheltuielilor fiscale ca procent din profit inainte de impozitare, România a facut progrese fata de anul tr