Potrivit rezultatelor din primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale (oficiale sau rezultate din numaratorile paralele ale partidelor), Traian Basescu a castigat majoritatea judetelor din Vest, plus Dobrogea si Bucurestiul, in timp ce Geoana a invins in Moldova si sud-vestul tarii. Antonescu l-a devansat pe Geoana in Brasov, Cluj, Bihor, Sibiu, Bacau si in Capitala.
Modul in care primii doi candidati si-au impartit regiunile Romaniei in prima runda de alegeri ofera indicii interesante despre lupta care se va da in turul doi. "Mircea Geoana castiga in zonele sarace, iar Traian Basescu in cele bogate", explica sociologul Mircea Kivu preferintele alegatorilor in functie de nivelul lor de trai. Transilvania este mai urbanizata, iar PSD nu a reusit sa-si infiga serios radacinile in aceasta regiune, de aceea e greu de crezut ca social-democratii vor putea recupera terenul pierdut. Sociologul Mircea Kivu crede insa ca PSD poate seduce electoratul ardelean prin imbratisarea primarului german de Sibiu, Klaus Iohannis, dupa ce Mircea Geoana a declarat ca l-ar sustine pe acesta pentru fotoliul de premier, pentru a beneficia astfel de voturile lui Antonescu. Profesorul Alfred Bulai argumenteaza insa ca "e o falsa tema ca lumea are fantezii cu Iohannis".
Un rol important in adjudecarea victoriei in turul doi il vor juca liderii locali ai PNL. In ciuda declaratiei categorice data ieri de Crin Antonescu, care a exclus categoric sprijinirea lui Basescu, primarii si sefii PNL din judete nu par sa sustina aceasta decizie. Declaratiile lor reflecta dezorientarea unei paturi mai largi a electoratului dupa rezultatul alegerilor de duminica. Un primar din Tulcea declara franc ca "simpatizantii nostri au o repulsie fata de social-democrati". Un altul, Dumitru Vulpe din Calnic (Gorj), asteapta o decizie finala de la Bucuresti: "Eu as prefera o parte din PD