Europa de Est, regiunea unde monedele si actiunile companiilor au avut impreuna randamente denominate in dolari de aproximativ 50% in acest an, da semne ca pierde statutul de principal magnet pentru investitii de pe continent din cauza datoriilor din ce in ce mai mari, scrie Bloomberg.
Forintul ungar este cel de-al doilea cel mai slab performer in ultima luna dintre monedele a 26 de state cu piete emergente, pierzand o parte din avansul pe care il castigase in fata dolarului dupa 10 martie, care a ajuns la 33%. Slovacia, Polonia, Bulgaria si Cehia sunt in primele sapte state care se confrunta cu o crestere rapida a riscului de credit (riscul ca un debitor sa nu isi poata rambursa o parte sau tot imprumutul) dintre cele 21 de tari ale caror CDS-uri (credit default-swaps - instrumente derivate pentru transferul riscului de credit) sunt monitorizate de Bloomberg. Indicele NTX New Europe Blue Chip, alcatuit din cele mai mari companii listate la bursa din Europa Centrala si de Est, a coborat 2,7%, dupa ce pe 16 noiembrie atingea un nivel maxim al ultimelor 11 luni de 1.208,60 puncte.
Europa de Est, codasa la iesirea din criza
"Unii investitori ar putea subestima potentialul de inrautatire a situatiei" pentru monede si obligatiuni, a spus Tim Haaf, care administreaza active de pe pietele emergente pentru Pacific Investment Management din Newport Beach, California, o filiala a asiguratorului Allianz. "Lumea iese din criza, insa Europa de Est inca trebuie sa solutioneze problema datoriilor foarte mari si a datoriilor externe in crestere, iar acest proces poate sa dureze."
Deficitele publice din ce in ce mai mari au fortat membrii Uniunii Europene, printre care Polonia si Letonia, sa amane adoptarea monedei euro. Romania si Ungaria a trebuit sa implementeze reduceri bugetare care au exacerbat recesiunea, pentru a indeplini criteriile impuse de i