Companiile straine detin o treime din capitalul social total, o treime din afaceri si din profit, dar angajeaza doar 760.000 de oameni.
Strainii au adus in Romania capital cu ajutorul caruia controleaza o treime din economie, dar in companiile cu capital strain lucreaza doar circa 760.000 de salariati, adica 17% din totalul angajatilor din economie, potrivit datelor obtinute de Ziarul Financiar de la Registrul Comertului.
Companiile straine au o pondere de circa o treime din cifra de afaceri totala de 250 miliarde de euro a companiilor din Romania.
Este pentru prima data cand aceasta statistica este data publicitatii, de multe ori pana acum fiind pusa intrebarea care este cu adevarat impactul investitiilor straine asupra economiei romanesti in termeni de ocupare a fortei de munca si de afaceri.
Ziarul Financiar a calculat aceste ponderi pe baza datelor de la Institutul de Statistica, de la Registrul Comertului si de la portalul listafirme.ro, care are un software care poate sorta toate companiile din Romania in functie de diferiti parametri, cum sunt cifra de afaceri, numarul de angajati sau profitul net.
"Este natura afacerilor care face ca o companie sa aiba o productivitate mai mare cu un numar mai mic de angajati. De exemplu, companiile care lucreaza in telecomunicatii au o cifra de afaceri pe lucrator de cateva ori mai mare decat un IMM, unde se concentreaza cea mai mare parte a capitalului romanesc", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Intr-adevar, in topul companiilor din Romania ca si cifra de afaceri se afla mari companii ca Orange sau Vodafone, care au afaceri de peste 1 miliard de euro fiecare, dar numai cateva mii de angajati, deci o productivitate (cifra de afaceri/ angajat) de 4-500.000 euro pe angajat.
Toate companiile din Romania, din industrie, constructii, co