Furia, mânia sau neliniştea sunt doar câteva dintre emoţiile care ne dau bătăi de cap, zi de zi, şi care sunt cauze posibile de îmbolnăvire a inimii, avertizează specialiştii. Sursa: NorthFoto
Medicii susţin că toate reacţiile care apar atunci când ne pierdem cumpătul (bătăi puternice ale inimii, respiraţie dificilă, creşterea temperaturii corpului, transpiraţie şi senzaţie de greaţă) sunt ca urmare a eliberării unor cantităţi mari de hormoni ai stresului : adrenalina şi cortizolul.
Cei care îşi inhibă frecvent emoţiile se pot confrunta cu dureri de cap, slăbire a memoriei, hipertensiune arterială, predispoziţie către infarct şi atacuri cerebrale.
În plus, supărările puternice duc la blocarea arterelor coronare, care transmit oxigen şi nutrienţi la nivelul inimii. Acest blocaj distruge a celulele muşchiului organului vital.
Un studiu a arătat că, în cazul bărbaţilor care nu şi-au exprimat deloc furia în momentul în care au fost trataţi incorect la locul de muncă, riscul de a suferi un atac de cord a fost de două ori mai mare decât în cazul celor care au vorbit despre asta.
În 1992, cercetătorii de la Universitatea din Stockholm au demarat un studiu asupra a 2.755 de angajaţi bărbaţi fără antecedente de infarct miocardic. Timp de 11 ani, cardiologii au urmărit evoluţia acestora, scrie France Presse.
Subiecţii au fost întrebaţi cum gestionează conflictele cu şefii sau colegii: dacă îşi exprimă furia atunci când întâmpină neînţelegeri sau "fierb" pe dinăuntru.
La finalul experimentului, 47 dintre aceştia suferiseră un atac de cord sau muriseră din cauza unor probleme cardiovasculare. Experţii au constatat că mare parte dintre cei care suferiseră o criză cardiacă fatală şi-au reprimat sentimentele şi crizele de furie la serviciu.
Potrivit cercetătorilor, suprimarea furi