Valorile imobilelor din expertizele notariale se vor modifica în funcţie de fluctuaţia pieţei. Astfel, impozitele şi taxele notariale se vor calcula la preţul real, pentru a evita plăţile abuzive. Începând de anul viitor, potrivit celor mai recente modificări ale Codului fiscal, Camerele Notarilor Publici vor putea modifica „cel puţin o dată pe an“ valorile imobilelor din expertize - la care se plătesc impozitul, onorariul notarial şi tariful de intabulare. În preze
Valorile imobilelor din expertizele notariale se vor modifica în funcţie de fluctuaţia pieţei. Astfel, impozitele şi taxele notariale se vor calcula la preţul real, pentru a evita plăţile abuzive.
Începând de anul viitor, potrivit celor mai recente modificări ale Codului fiscal, Camerele Notarilor Publici vor putea modifica „cel puţin o dată pe an“ valorile imobilelor din expertize - la care se plătesc impozitul, onorariul notarial şi tariful de intabulare.
În prezent, Codul fiscal stabileşte că notarii publici „actualizează, o dată pe an, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice“ până în ultima zi a lunii decembrie.
Încă de anul trecut, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a cerut Ministerului Finanţelor să modifice această prevedere întrucât piaţa imobiliară este foarte volatilă din cauza crizei, iar preţurile au fluctuaţii mari comparativ cu valorile din expertize. Din acest motiv, se întâmplă ca impozitele şi taxele notariale să fie achitate la o valoare mult mai mare decât preţurile imobilelor.
Actualizare frecventă
„Expertizele privind valoarea de circulaţie a imobilelor sunt întocmite de societãţi ale experţilor tehnici autorizaţi, pe cheltuiala Camerelor Notarilor Publici. Valorile din aceste expertize vor fi modificate în funcţie d