» Sute de e-mail-uri, furate din serverul unei universitati britanice.
» Mesajele, publicate selectiv pentru a pune la indoiala incalzirea climei.
Cu numai cateva zile inainte de Conferinta ONU de la Copenhaga, la care liderii lumii vor incerca sa gaseasca un acord global pentru reducerea emisiilor cu efect de sera, o selectie de e-mail-uri interceptate de hackeri si publicata selectiv pe Internet a reaprins dezbaterea cu privire la acuitatea cercetarilor stiintifice legate de incalzirea globala si legatura dintre aceasta si activitatea umana.
Reprezentanti ai opozitiei conservatoare din Marea Britanie au solicitat autoritatilor sa declanseze o ancheta publica cu privire la cercetarile stiintifice privind incalzirea globala dupa ce, duminica, o parte din e-mail-urile furate din serverul University of East Anglia (UEA) – unul dintre cele mai importante centre de cercetare in domeniul climatologiei – au aparut pe Internet.
Intr-unul dintre mesajele selectate de hackeri din cele peste 1.000 de e-mail-uri si 3.000 de documente sustrase, profesorul Phil Jones, directorul Unitatii de Cercetare Climatica a UEA, face referire la un "truc" nedetaliat care ar "ascunde scaderea". De asemenea, in alt mesaj interceptat, Jones afirma ca nu vrea sa mai aiba de-a face cu o revista pana cand aceasta "nu scapa" de un editor "problematic". Intr-un alt mesaj electronic, Kevin Trenberth, cercetator al Centrului National de Cercetare Atmosferica din SUA, afirma ca "sistemul nostru de observare este inadecvat".
Desi actorii corespondentei sustin ca, in ciuda selectiei atente, mesajele nu dovedesc nimic, scepticii incalzirii globale – fie ei contestatari dezinteresati sau grupuri de lobby – sustin ca e-mail-urile dovedesc ca informatiile stiintifice si intreaga cercetare cu privire la fenomenul incalzirii globale ar fi fost manipulate