Ca să nu îi demobilizeze pe alegătorii pe care prezidenţiabilul Geoană vrea să-i atragă pentru turul doi, UDMR a fost lăsată în grija PNL. Sursa: Agerpres
1 /.
PNL şi UDMR au semnat, ieri, un protocol prin care se angajează să susţină un candidat la funcţia de preşedinte al României, să formeze o majoritate parlamentară pentru asigurarea unei guvernări stabile, din care să facă parte ambele formaţiuni, şi să-l susţină pe Johannis pentru funcţia de premier. Documentul prevede explicit că PNL şi UDMR “vor participa împreună la formarea noului guvern”. UMDR va primi, cel mai probabil, două portofolii în cabinetul Johannis, calculate din jumătatea liberală a guvernului.
Acelaşi protocol mai prevede elaborarea unui program pentru scoaterea României din criză, demararea reformei constituţionale, continuarea reformelor instituţionale şi legislative, inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale, şi continuarea reformei administrative, în scopul descentralizării decizionale.
Argumentele pentru încheierea protocolului, invocate în document, sunt experienţa de guvernare comună a celor două formaţiuni, aflarea în opoziţie după alegerile parlamentare din 2008 şi criza politică actuală pentru rezolvarea căreia s-ar impune “o nouă majoritate şi un guvern stabil”.
Geoană ascunde UDMR, să nu sperie PRM şi PNG
În schimb, Mircea Geoană nu are interesul să defileze alături de UDMR în campanie, pentru că voturile pe care le-ar putea primi de la Uniune ar putea aduce pierderea altor voturi din zona PRM şi PNG.
Preşedintele PSD a declarat ieri că participarea UDMR la guvernare sau în majoritatea parlamentară va fi stabilită după 6 decembrie. “Înţeleg că astăzi a existat o discuţie între PNL şi UDMR, există o relaţie relativ consolidată de colaborare între cele două formaţiuni politice şi am respe