Fostul spion rus Aleksandr Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu în 2006 din cauza unor dezvăluiri incomode referitoare la relaţiile unor oameni politici italieni cu serviciile secrete ruseşti. O carte lansată recent demonstrează că Litvinenko a fost ucis pentru că a informat Roma despre legăturile politicienilor italieni cu fostul KGB şi cu actualul serviciu de spionaj FSB.
Volumul, intitulat „Agentul meu Saşa", este semnat de italianul Paolo Guzzanti, deputat, jurnalist, vice-secretar al Partidului Liberal, care a condus aşa-numita Comisie Mitrohin.
Între 2002-2006, aceasta s-a ocupat cu studierea documentelor aduse din URSS în Occident de fostul arhivar al KGB, Vasili Mitrohin, documente care au scos la iveală unele legături de spionaj ale politicienilor italieni cu serviciile secrete sovietice (cel mai „sonor" nume în acest sens fiind al fostului premier de stânga Romano Prodi, acuzat că ar fi fost agent KGB).
Interese ruseşti
Guzzanti este ferm convins că Aleksandr Litvinenko, fost locotenent-colonel KGB, principalul informator al Comisiei Mitrohin, a fost omorât tocmai din cauza informaţiilor referitoare la activitatea unor oameni politici din Peninsulă în favoarea fostului şi temutului serviciu secret sovietic, actualul FSB.
„Vladimir Putin, fostul preşedinte rus, în prezent premier, a avut un interes mare în eşecul activităţii acestei comisii. El nu voia ca aceasta să descopere manevrele şi legăturile FSB pe teritoriul italian", a spus Guzzanti
într-un interviu recent. Adevărat roman de spionaj, volumul „Agentul meu Saşa" conţine capitole întregi dedicate lui Putin („un asasin"), raporturilor „frăţeşti" dintre el şi Silvio Berlusconi („Italia este la mâna Rusiei.
Italia premierului Berlusconi este o amică atât de bună a Rusiei lui Putin, încât orice critică la adresa serviciilor secrete ruse sau actualului prim-mi