In 25 noiembrie 1972 inceta din viata la varsta de 86 de ani Henri Coanda, pionier al aviatiei si unul dintre cei mai importanti inventatori romani, al carui nume va ramane legat intotdeauna de dezvoltarea aviatiei cu reactie.
Descoperirile pe care le-a facut de-a lungul vietii au revolutionat domeniul aviatiei si al aerodinamicii, deschizand drumul spre construirea aparatelor de zbor pe care le cunoastem si noi.
Henri Coanda s-a nascut in 7 iunie 1886, la Bucuresti, intr-o familie numeroasa si, dupa cum isi amintea mai tarziu, a fost fascinat de vant inca din copilarie.
Tatal lui, generalul Constantin Coanda, a vrut sa il indrume spre o cariera militara si l-a trimis, in 1889, la Liceul Militar din Iasi. Dupa ce a absolvit si-a continuat studiile la Scoala de ofiteri de artilerie, geniu si marina din Bucuresti, iar in 1904 este trimis la Technische Hochschule (Universitatea Technica) din Berlin-Charlottenburg.
Dupa ce in 1905 construise un avion-racheta pentru armata romana, in 1908 se intoarce in tara si e incadrat ofiter activ in Regimentul 2 de artilerie. A obtinut insa aprobarea de a parasi armata deoarece comportamentul si spiritul sau inventiv nu se impacau prea bine cu disciplina militara.
Pentru a-si sarbatori libertatea obtinuta a plecat intr-o calatorie cu masina pana in Tibet, iar in 1909 s-a inscris la Scoala superioara de aeronautica si constructii din Franta, al carei sef de promotie a si devinit un an mai tarziu.
Primele experimente
Cu ajutorul inginerului Gustave Eiffel si al savantului Paul Painleve, Henri Coanda obtine aprobarile necesare pentru a incepe experimentele aerodinamice. Intr-unul din aceste experimente a montat un dispozitiv pe un tren care mergea cu 90 de kilometri pe ora pentru a observa mai bine comportamentul aerodinamic al acestuia.
Astfe