Pietele imobiliare globale raman in continuare problematice. insa, in trimestrul trei, se observa cresteri in cele mai dezvoltate tari, potrivit unui studiu al Global Property Guide.
Din cele 27 de piete analizate, in 17, preturile caselor au scazut in acest an, pana acum, iar in 10 au crescut, se arata in studiul publicat pe site-ul Global Property Guide.
In plus, scaderile au fost mult mai accentuate decat cresterile de preturi, mai ales in Letonia, unde piata a scazut un 59,7 procente, in acest an. De asemenea, in Emiratele Arabe Unite, preturile au scazut cu 48,1 procente, in Bulgaria cu 28,7%, in Islanda cu 21,2%, in Rusia cu 19,5% iar in Slovacia cu 15,3%.
Totusi, in trimestrul al treilea, situatia s-a inversat, inregistrandu-se majorari in 16 tari si scaderi doar in 11, in comparatie cu trimestrul precedent. Astfel, cea mai mare crestere de preturi, comparativ cu perioada aprilie - iunie, luandu-se in calcul si inflatia, a fost in Singapore, de 14,30%, urmata de Hong Kong, cu 11,12%.
De asemenea, preturile din Marea Britanie s-au majorat cu 3,40 de procente, cele din Australia cu 3,19 procente, iar cele din Suedia cu 2,93 de procente. Nu in ultimul rand, preturile din China au cunoscut o majorare de 2,66 de procente.
"Tendinta este de redresare a pietei. Lumea pare polarizata intre economiile asiatice, care se bucura de o crestere economica puternica si majorari impresionante ale preturilor proprietatilor, cu exceptia Thailandei, si Europa de Est si Emiratele Arabe Unite, unde cresterea a stagnat si pietele imobiliare s-au prabusit. Insa, chiar si acolo, cifrele pentru ultimul trimestru aduc speranta", se arata in studiu.
Potrivit analistilor de la Global Property Guide, majorarea preturilor ajustata in functie de inflatie este extrem de importanta, avand in vedere ca, de obicei, crizele i